torek, 9. avgust 2011

S sosedovga travnika

Sem strastna nabiralka. Včasih sem veliko nabirala zelišča, tega me je naučila tašča za kar sem ji zelo hvaležna. Domači čajčki so nekaj čisto drugega kot tiste kupljene filter vrečke. To navado sem zadnja leta opustila, ker grem redkeje v gore in če že grem so ponavadi zraven še škorčki. Ampak z rožcami je drugače, lažje, manj koncentracije je potrebno. Poleg tega me ne zanimajo samo cvetlice ampak tudi kaka lepa veja ali jagodičje, ki lepo popestri šopek. Tako je moj šopek sorazmerno hitro sestavljen, kar je fino predvsem za tiste ki so z mano, ker potem se jim ni treba kar naprej ustavljati in oprezati za mano. Ne morem si kaj, kadar sem v naravi se spremenim v "oko sokolovo" in sem ves čas na preži za kakimi zanimivimi rastlinami. Najhuje je pa v avtu, kadar sem sovoznica (da se razumemo) opazim najbolj zanimive rastline, na najbolj nemogočih mestih. Jasno. Včasih se tudi dejansko ustavimo ampak tega ne počnem prepogosto :-). Je pa hudo, ko drvimo po avtocesti in skozi avtomobilsko šipo zagledam nekaj čudovitega, tam zgoraj, na kakih skalah po možnosti....
Teli šopki so nabrani v bližnji okolici, na sosedovih travnikih in nekaj tudi v Polhograjcih. K objavi pa sta me spodbudili Katja in Zulejka , ki sta nedavno tega "šopkarili", kot se je simpatično izrazila Katja. In če vam cvetličnih aranžmajev še kar ni dovolj, si poglejte tole. Holly je ena izmed mojih najljubših blogerk.

Picking flowers and herbs is one of my favorite hobbies, and I´ve to say that I´m very passionate about that. My mother in law tought me how to gather medical herbs, for which I am very grateful to her. But since we have small kids I don´t practice that so often any more. I focus more on flowers for bouquets and various arrangements wich I love to create. When I´m aut in the woods or in the mountains I´m constantly watching for interesting plants. I can´t help myself  but I actually transform into an Eagle Eye. The worst thing is when I drive in the car, then I notice the most beautiful plants in the most impossible places.
Sometimes I even ask my husband to stop the car, but not to offten ( I don´t wont you to get the wrong impression of me :-), really) !
I picked these flowers in the neighbor's lawn and in the hill close to my house. This post was inspired by Katja and Zulejka. These two girls know how to make beautiful bouquets. And if you want more inspired bouquets, look at this, Holly is one of my favorite bloggers.
Posted by Picasa

5 komentarjev:

 1. Čudovito!

  Jaz sem se ravno včeraj med pogovorom s kolegico jezila sama nad sabo zaradi mojega odnosa do cvetja...
  Podobno, kot praviš ti, imam učke na pecljih in oprezam za vsemi mogočimi rastlinami. Z leti :-) se je ta strast še okrepila, nujno si moram kupit kakšno žepno izdajo gorskega cvetja, ker se slej kot prej poraja vprašanje o vrsti...
  Kje je problem? Ne znam, ne morem si odtrgat cvet za v vazo, pa ne vem zakaj?!? Gledam, slikam, povoham in that's it!
  Izgovor, da bom roži vzela življenje, ne preživi, ko pa lahko pokosim (naglasite kakor želite :-)) celo plantažo solate in drugih vrtnin – če bi tako razmišljala, potem ima »življenje« kr' vse okoli nas :-)

  Sklep: probala se bom poboljšat, nenazadnje so rož'ce tudi hrana – za dušo ♥

  OdgovoriIzbriši
 2. Prav lepe šopke si naredila. Takšni travniški, naravni, so najlepši. In če imaš odprte oči res lahko vidiš v naravi marsikaj lepega.
  Jaz bolj kot šopke raje nabiram zelišča, ker mi je šopka vsakič škoda, ker so obstojni samo na kratek rok :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Končno si jih pokazala!;) lepi so! S temle oprezanjem za rastlinami tudi v avtu se zlahka poistovetim;) kakšne eksotične rastlince sem zadnjič nabrala na Koroškem ... ah ...

  Piščanček: jaz sem imela podobno dilemo, ampak potem se mi je na ex-parkirišču posvetilo, da bojo travo in "plevel" itak pokosili - a ni torej bolje, da ljubki cvetoči "nebodigatreba" plevel krasi mojo stanovanjce in vnaša veselje? Res, dom je čisto nekaj drugega z rastlinami, še posebej pa s šopki! Pri gorskih rožah bi imela morda tudi jaz te pomisleke (pri zeliščih pa spet ne! go figure ...), pri t.i. plevelu pa jih zlahka utišam in veselo šopkarim;)

  OdgovoriIzbriši
 4. MuČos raciJas za tole Zulejka, si mi dala misliti, jaz namreč do zdaj še nisem pomislila, da grejo ivanščice v končni fazi za seno, še huje, če grejo v tiste grde plastificirane bale. Saj se bom najbrž počasi opogumila :-)

  OdgovoriIzbriši
 5. Glede gorskih rož se strinjam, res ne gre da bi nabirala kake redke ali bognedaj zaščitene primerke. To pa ne. Ampak tam dobiš svašta od praproti do kakega zanimivega jagodičja....Skratka jaz sem itak mal barbarka...nobenih pomislekov nimam.

  OdgovoriIzbriši