nedelja, 6. maj 2012

Bella Italia!

Sirmione

Malcesine






Nedelja se že počasi zaključuje, jaz pa prav po nedeljsko umirjeno in razneženo zbiram vtise in urejam fotografije z naših prvomajskih mini počitnic. Na Gardsko jezero smo se odpravili predvsem zaradi otrok, saj sva jim že večkrat obljubila obisk Gardalanda, a je na koncu vedno nekaj prišlo vmes. Malo pa je seveda vleklo tudi naju, predvsem zato, ker je bila lanska izkušnja, ko smo šli za krompirjeve počitnice v Legoland, tako zelo pozitivna. Da o zelo ugodnem najemu apartmaja sploh ne govorim ...
Predvsem smo si krivi sami, saj izbrani termin še zdaleč ni bil idealen, ampak vseeno moram reči, da je bil Gardaland kar precejšnje razočaranje. Povsod so bile neznosno dolge čakalne vrste (mislim da v življenju še nisem toliko časa stala v vrsti) in kot da to ne bi bilo že dovolj frustrirajoče, so si premeteni Italijani izmislili še ekspres karte. Vstopnina za štiričlansko družino že tako ali tako ni ravno poceni in ker so bile čakalne vrste dolge tudi po 60 minut, so prodajali še ekspres karte, s katerimi si enostavno preskočil vrsto. Tega seveda prej nisemo vedeli smo pa hitro opazili ta "nateg", ker so nekateri tako elegantno uleteli in se postavili pred vrsto.
Sicer je bil pa tisti dan namenjen otrokom, ki so kljub gneči in vrstam blazno uživali in to je tudi najbolj pomembno.
 
Torbole

Limone

Salo
Mene je jezero povsem prevzelo in očaralo. Ob jezeru je polno prijetnih majhnih mestec in veliko možnosti za vodne športe, kolesarjenje in hribolazenje. Tako veliko je, da imaš ves čas občutek, kot da si ob morju, le vonj v zraku in številne račke v vodi in na obali te opominjajo na to, da si ob sladki vodi. Tudi vegetacija je podobna obmorski, samo še bolj bujna. Povsod je polno oljk, palm in tudi drugih čudovitih dreves, vse cveti in diši.
Iz fotografij sem sestavila par razglednic krajev, ki smo si jih ogledali. Najbolj mi je bil všeč izlet z ladjico na zahodno stran jezera, kjer smo si ogledali mestece Limone. Impresivno na goro prilepljeno naselje je čudovito dišalo po citrusih, ki je tudi sicer eden izmed mojih najljubših vonjev. Sladki vonji limoninih, mandarininih, pomarančnih in grenivkinih cvetov so se mešali s svežim vonjem po sadežih in ustvarjali omamno prijetno vzdušje. Če bi lahko, bi prav ta vonj spravila v stekleničko in ga odnesla s seboj domov, tako pa sem se zadovoljila kozarcem limonine marmelade.
Čeprav z rahlim dežjem pospremljen, se mi je v spomin vtisnil tudi sprehod ob oljčnih nasadih po stari rimski cesti v Torbolah. Piko na i petdnevnega pohajkovanja pa je bil ogled impresivnega zalivskega mesteca Salo, kjer sta v izdihljajih druge svetovne vojne Hitler in Mussolini osnovala bazo v boju proti zaveznikom in osvoboditeljem, vanj pa je Pier-Paolo Pasolini postavil tudi svoj kontroverzni film Salo ali 120 dni Sodome. Seveda pohajkovanje po tem mestu še zdaleč ni bilo tako ekstremna izkušnja kot ogled filma, vendarle pa ima z njim nekaj skupnega: lep in optimističen epilog.

14 komentarjev:

  1. Sem ti o Gardalandu hotela mal "natvezit" preden si šla, pa sem se raje vzdržala. Jaz sem nora na adrenalinske parke, sicer sem bila samo v dveh Gardalandu in Mirabilandiji, oba italijanska, ampak mi je Mirabilandija 1//x ljubša, tudi lušno morje je poleg, hotel tudi ni drag. V Garalandu sem bila kar 6x, nazadnje pred dvemi leti in se mi je zameril, zaradi enake ponudbe akakcij in prevsem znucanih in nevarnih (v Mirabilandiji je veliko bolje poskrbljeno za to, je pa tudi sam park bolj za starejše, od 16 naprej, kot pa za res mlade, 10 in manj). Tako, da tja več ne grem, Mirabilandijo sem obiskala zdaj že 4 leta zapovrstjo, pa jo bom letos preskočila, ker me je zadnjič ornk sončarica dobila in več kot na dve vožnji nisem mogla it, škoda denarja in slaba družba fantu :) hehe. Mogoče bova pa oba za park Asterix letos v Parizu :) ki je tudi na to temo. Enkrat bi šla pa tud v Nemčije, na tiste super rollercosterje na tračnicah :)
    Na dolge vrste pa kar pozabi oz jih sploh ne omenjaj, to je zaščitni znak adrenalinskih parkov, če bi šla julija ali avgusta bi stala tudi po 2h in več :) ekspress karte se pa splačajo, se posebej če si stalen gost in imaš svojih 7 najljubših, ki se jih želiš 1x na leto navozit da jih imaš vrh glave :)
    Sicer pa, sam da niste dehidrirali in da so se otroci imeli lepo :)

    Je pa bilo lepo videt še preostali del Gradskega jezera, razen Sirmiona, vidim da je zelo lep, ta Limone - malo me spominja na Provanso oz eno mestece, ki smo ga obiskali :) Lušno, zelo sveče... ne preveč vročinsko :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bella davvero! Človeka prime da bi spakiral kovčke...

    OdgovoriIzbriši
  3. Fotke so čudovite in ustrezajo naslovu;-)
    S temi parki je pa res tako, da se načakaš do onemoglosti. Jaz sem bila sicer še najbolj razočarana nad Disneylandom, a kot si tudi sama rekla, najbolj pomembno je, da imajo otroci kljub vsemu veselje in da so zadovoljni - mi pa že malo stisnemo zobe oz. nam njihova sreča odtehta vse ure čakanja. Kot kaže je bilo pa vreme v Sloveniji te praznike najlepše...
    Welcome back!

    OdgovoriIzbriši
  4. Oooo Gardaland, to pa obudi spomine na zaključni izlet v OŠ. :) Izlet izgleda super, prav z veseljem bi spila kavico ob Gardskem jezeru. Pa super si jih pospremila s tekstom!

    OdgovoriIzbriši
  5. Enkrat v začetku leta so je bilo Gardsko jezero z vsemi temi mini kraji prav pravljično predstavljeno v oddaji Linea verde na Rai 1 in še posebej mi je ostal v spominu pogled na Limone. Krasno.
    Ne glede na gužno, važno, da so otroci uživali :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tamara, mal je dolg zapis ampak jaz sem taka klepetulja da se moram prav potrudit, da kaj na kratko povem.
      Darja, Limone je res kot en bombonček, tam bi kar sedel na rivi in občudoval vse okoli sebe, še ljudje so bolj nasmejani ker je tolk luštno. Drugače je pa meni, ki ne potujem prav veliko super gledat take dokumentarce.

      Izbriši
  6. Ja, te ekspres karte so res prav zoprne.
    Oni kasirajo, ti pa čakaš. Hvala lepa!

    Drugače je tudi meni Mirabilandija luštnejša. :)

    Italija pa nasploh ena najljubših destinacij. Nikoli ne zmanjka čuditih krajev, ki bi si jih želel ogledati ali ogledati ponovno. Bližnja Verona je tudi čudovita!

    OdgovoriIzbriši
  7. Po fotografijah sodeč ste se imeli lahko samo ZELO LEPO. :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Superca! A ni fajn it malo iz Slovenije ven? Men je to tko fajn:)

    p.s: tukaj, kjer ste bili vi, sem pred leti vse tole prekruzala na motorju (z bivšim). Mesteca ob skalovju so men tud zlo luštna:)

    lp

    OdgovoriIzbriši
  9. Še nisem bila,a si me prepričala:). Ti in fotorafije!
    Luštno,bogato doživetje in izkušnje več
    Pozdravček!

    OdgovoriIzbriši
  10. Tudi mi se odpravljamo v Gardaland, pa me zanima kje priporočate penočišče. Vem, kampov je veliko, vendar kakšen B&B bi nam prav prišel.

    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  11. Prav veliko vam ne morem svetovati, lahko pa povem kako smo mi našli svoje apartmaje. Šli smo za 5 noči, zato smo potrebovali tudi kuhinjo. Poglejte na booking.com, tam boste dobili več variant. Mi smo bili tukaj; http://www.booking.com/hotel/it/gianni.en-gb.html?sid=2e0a2c4239972d1d072d2675d8193138;dcid=1
    Gianni je imel ravno predsezonsko akcijo zato smo prišli skozi po precej ugodni ceni. So pa Torri del Benaco nekje na sredi vzhodne strani jezera, tako da se je potrebno do Gardalanda odpeljati. Nam je bila lega apartmaja všeč, ker smo imeli pogled na jezero, bazen je zunaj in tudi mestece je luštno. Je pa res, da je treba povsod z avtom.

    OdgovoriIzbriši
  12. These аге gеnuinelу imprеssive iԁeаѕ in аbout blogging.
    You hаvе tоuched ѕome goоd things here.

    Any wау κееp up wrinting.
    Visit my website : netbooks cheapest

    OdgovoriIzbriši