četrtek, 23. februar 2012

Blazno resno o Coetzeeju


Že pred časom sem zapisala, da je Urban pritisnil zadnjo piko v svoji knjigi in sem potem napovedala obdobje žuranja, druženja in sprostitve. Še kar malo traja, veste! Ker vem, koliko truda in časa je bilo vloženo v to knjigo, sem še toliko bolj ponosna na svojega najdražjega in zato se mi zdi čisto prav, da nekaj o knjigi objavim tudi tukaj. Konec koncev je to prva slovenska monografija, posvečena opusu nobelovca J.M. Coetzeeja.
Knjiga je teoretska, vendar ne pretirano, tako da je odličen pripomoček za tiste, ki jih branje Coetzeejevih knjig navduši in bi radi še malo bolj poglobljeno razmislili ali pa predebatirali nekatere pisateljeve teme oziroma vzgibe pri pisanju.
Jaz sem od v sloveščino prevedenih knjig prebrala Sramoto in Deška leta, zdaj se bom pa lotila tudi drugih dveh delov njegove avtobiografske trilogije, Mladosti in Poletja. Potem pa najbrž Življenja živali. Vedno se jezim nase, da premalo berem in zdaj že spet zelo pogrešam pogovore o knjigah, ki sva jih imela z Urbanom. Včasih sva brala vzporedno in se potem pogosto pogovarjala o vsebini, karakterjih. To je krasen način, da pripelješ pogovor do nekaterih tem, ki jih sicer zlepa ne obdelaš.
Ko je blogerka Alja pred kratkim pisala o tem, kaj se je nabralo na njeni knjižni polici, sem se spet spomnila na nek film, ki sem ga gledala pred kratkim in ki me je spodbudil k razmišljanju o tem, da bi ustanovila bralni klub. Mogoče pa tokrat v blogerskih krogih, kaj pravite?




7 komentarjev:

  1. Jaaa! Podpiram idejo bralnega kluba! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Čestitke Urbanu:) Začuda mi Coetzee še ni prišel pod roke, je pa tudi on zagotovo na mojem vse daljšem bralnem seznamu. Ja, blogerji kar radi beremo, zgleda. Pogovori o knjigah res znajo pripeljati marsikam, ja, in to je super!

    Kako pa je sploh videti knjižni klub?;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Še enkrat moje čestitke tvojemu dragemu! Tudi do mene Coetzee še ni prišel, žal. Tako, da najprej on, potem Urban:)
    Je pa vse, kar je v zvezi z branjem vedno dobrodošlo. Podpiram!
    Prijetne trenutke praznovanja še naprej!!!! Zagotovo si zasluži-te!

    OdgovoriIzbriši
  4. Z eno besedo, krasno. Tudi jaz rada berem, tako zelo, da se dostikrat niti ne upam več začeti brati, ker potem ne znam nehati:) Pol sem pa zaspana, pa vse me boli...:)

    In doma imam še en tak knjižni podmladek, ki pa bere še hujše stvari od mene:)

    OdgovoriIzbriši
  5. Drage punce, hvala za čestitke, no to je v bistvu bolj v Urbanovem imenu :). Glede knjižnega kluba pa najbolje, da si pogledate film, če se vam ljubi. Pripenjam trailer iz youtuba, da si ga boste lažje poiskale, če vas bo pritegnil.

    http://www.youtube.com/watch?v=ydAhIUKWWgk

    Mene je ta ideja, ko sem gledala film čisto prevzela. Druženje in pogovori o knjigah.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ker sva z Gregorjem tolo knjigo dobila se bom lotila branja tega nobelovca! Potem pa povem kolk pa s čim se strinjam:))

    OdgovoriIzbriši