ponedeljek, 16. april 2012

Double Blind Date

Fotografija: Matjaž Planinšek


»Jebale te Male Braslovče,« je ondan proti meni prhnil moj dragiša, ko sem mu omenila, da sva povabljena na skrivnostno večerjo – pravcati Double Blind Date – v Šmatevž blizu Braslovč, domov k moji blogerski kolegici Gourmet, ki ustvjarja foodblogg Culinary journey by me. Pa pri tem še zdaleč ni šlo za »centralistično« aroganco, saj tudi midva nisva čisto prava Ljubljančana. Naša hiša namreč stoji ducat kilometrov stran od centra prestolnice, kar je za mnoge »prave« meščane iz vrst najinih prijateljev in znancev že skoraj nepremostljiva razdalja. Ja, takle mamo. Ker moj ljubiša rad prebira in priložnostno citira žlahtno slovensko leposlovje, ga je omemba Braslovč takoj asociirala na prozno repliko njegovega prijatelja in znanega slovenskega pisatelja Dušana Čatra.
Večer, ki sva ga preživela v družbi gostiteljev Špele in Matjaža (ko sva prišla, sta bila budna tudi še njuna izjemno simpatična in po dunajsko olikana osnovnošolca), je bil daleč od uvodnega vulgarizma. Iz najinih Medvod, natančneje najinega Svetja – ampak zanj verjetno še nihče ni slišal –, sva se v Šmatevž pripeljala v tričetrt ure. Hitro smo ugotovili, da smo kot pari zelo »komplementarni«. Pri nama raje govorim jaz, on raje posluša in se vmeša le »da ne sluša gluposti,« pri najinih gositeljih pa je ravno obratno. Zadrega zato ni bila pretežko premostljiva. Ob hrani in kozarčku rujnega je šlo seveda vse še toliko laže. Na desni sta naju čakala pravcata jedilna lista, ozaljšana s stilizirano pisavo, odtisnjeno na natur rjavi papir, ki se ju ne bi sramovala še tako ugledna restavracija. Tremo smo stopili s »pozdravom iz kuhinje,« liziko s parmezanom in čemažem, nadaljevali s hladno predjedjo z regratom, panceto in pečnim prepeličjim jajcem, pri uživanju tople predjedi me je kot ljubiteljico kozjega mleka še posebej »pogrela« polenta z mladim kozjim sirom, tudi hruškov sorbet z ingverjem v vmesni pavzi sploh ni bil od muh, vrhunec večera pa je bila kljub vsemu – vsaj za mojega dragega, ki je ob tem zadovoljno predel in mlaskal – glavna jed z ajdovo kašo in špinačo ter dvaplusnadslastnim »bušekom od svinje.« Sladka razvajanja, kava in konjak so le še postavili piko na i temu nadvse prijetnemu večeru.
V težkih časih je malo tako lepih in obetavnih stvari, kot je po naključju spoznati tako simpatične ljudi in ob sladostrastnih gurmanskih užitkih nazdraviti novim rojstvom: »pomladi, prijateljstva, znanstva in še česa,« kot stoji pripisano na omenjenem jedilnem listu, ki bo še dolgo bogatil mojo spominsko skrinjo.

Fotografija: Matjaž Planinšek

15 komentarjev:

  1. Oooooo, kako lepo. Prav bogato življenje imaš. Bodi ponosna na vse te izkušnje, ki jih pridno polniš v svojo spominsko knjigo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vidim, da imaš tudi ti posebno žilico za pisanje. Zelo všečno napisano - I like the style! Super sta!

    OdgovoriIzbriši
  3. Gourmet, ravno sem hotela komentirati, da je tale sestavek ravno tako zanimiv za branje, kot je hrana videti okusna.

    Čestitke obema!

    OdgovoriIzbriši
  4. Haha Špela, ja imam skrivnost, pa literata v hiši :). Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  5. :) Čudovito! Krasen kulinarični večer. Hrana izgleda zelo okusno!

    P.s. Jaz vem kje je Svetje :D!

    OdgovoriIzbriši
  6. Zaradi pozne ure se mi že malo blede in na dan prihajajo tista prvinska občutja, zato bom povedala kar po pravici: fouš sem! :)

    Zanimivo je bilo prebrati o vašem srečanju z obeh koncev - prav krasno je, kako ste se ujeli, tako da je tudi za nas, bralce, nastala lepa zgodba!

    P.s.: Ne samo da poznam Svetje, sem se že nemalokrat peljala skozi! :)

    OdgovoriIzbriši
  7. No koncno ena, ki je povedala po pravici ;)!
    Res je bilo fino Škorčica in vesela sem, da sva spoznala tko fajn ljudi. Tale blogerska mi je vedno bolj všeč :).
    Tisto v zvezi s Svetjem je bilo izrečeno v žaru pisanja....jasno da poznate Svet-je.

    OdgovoriIzbriši
  8. tvoj dragi je izustil natanko to, kar bi jaz:D
    in seveda bi spet ne imela prav:I

    OdgovoriIzbriši
  9. Sem že ugibala,kakšna lizika neki je...
    Čudovito doživetje. Nam za prebrat, vam pa... ostajajo spomini.
    Kakšna kulinarika...Fantastično!

    OdgovoriIzbriši
  10. nice, sam da vam je bilo fajn! vidiš, da se splača klikat po blogih!

    btw: men je pri takih stvareh najbolj všeč, da men ni treba pospravljat:))

    lp

    OdgovoriIzbriši
  11. Waw waw waw! Super! Jaz sem si tako želela dobiti to nagrado:P ..in sem zato zelo vesela, da je bilo tako slastno, super in fajn! res lepo...

    OdgovoriIzbriši
  12. ce bom slucajno v roku pol ure zavila v kuhinjo,... uh, too late...

    OdgovoriIzbriši
  13. Super večerja, pa super cel tvoj blog!
    Pa vem, kje so Svetje, pa kot stara Medvoščanka celo tvojega moža na videz poznam :) Kako je svet majhen.

    OdgovoriIzbriši
  14. Hojla... seveda še velja. yay! :) Če ti je mogoče všeč takale zadeva kot jo je dobila Irena v pismečku mi povej (naslikala sem jih več) + seveda bi dodala še kakšno zadevico... Mogoče pa preseliva tole debato na email? ana.annabel(@)gmail.com :)

    OdgovoriIzbriši