petek, 13. april 2012

Tihožitje


Zadaj za našim vrtcem, kjer starejši mulci mečejo na koš, raste eno krasno drevo. Zdaj je v polnem cvetu in se baha s svojimi ciklamno obarvanimi cvetovi. Tam mimo igrišča in tega drevesa vodi bližnjica do naše hiše in midva z Nilom sva se včeraj na poti domov ustavila, da sem jaz brezsramno narabutala tri vejice. No, otroku, ki me je malo pisano gledal, sem to početje pojasnila takole: "Mamica bo nabrala te veje zato, da jih bo nesla pokazat gospodu Rožci (vrtnarju), on bo vedel katero drevo je to. Potem bomo pa mi tako drevo kupili in ga posadili pred našo hišo." Malo sem vseeno pokukala levo in desno, da me ne bi slučajno presenetil gospod hišnik. To bi utegnilo bit nerodno.
Sicer pa prav zares iščem primerno drevo za pred hišo. Takšno, ki bi imelo bogato krošnjo za senco, ki bi lepo cvetelo in bilo kar se da avtohtono. Mislim, da bi bilo lahko tole divje jabolko? Kdo ve? Ima kdo kak predlog?

10 komentarjev:

  1. Waaau, res je ful lepo! Žal se mi ne sanja, katero drevo je, ampak mi imamo pred hišo japonsko češnjo in je KRASNA - ravno zdaj se počasi odpirajo cvetovi, živo rozasti, pa res ima bogato krošnjo.

    OdgovoriIzbriši
  2. jaz pa iščem katero drevo bom robutala, sam kaj ko se vedno v bližni najde kakšen nezaželjen osebek!:D

    OdgovoriIzbriši
  3. Hehe, si predstavljaš da bi res prišel mimo gospod hišnik in bi mamiko v pričo mulca mal nažugal? Joj to bi blo res nerodno, pa da bi tamal to še v vrtcu razlagal....
    Sicer pa jaz nimam nič proti "otroškemu" rabutanju, sosedov ribez je bil vedno boljši od našega. Pa super spomine imam na skupinsko rabutanje, skupaj s prijatelji iz ulice, pa z mojo drago prijateljico, uf to je bilo šele drzno. Imeli sva par morskih prašičkov, ki so se divje množili in posledično veliko pojedli. Kaj sva pa hotli, tam okrog nas je bilo veliko kmetov in njiv, vsakemu sva kaj zmaknili, vse zavoljo teh malih požeruhov :). Potem pa je njen oče ugotovil, da v njihovi novogradnji raste mali živalski vrt in naju dobro privil. Še zdaj se velikokrat smejiva temu.

    OdgovoriIzbriši
  4. Mi smo imeli prav tak šopek,a izpred naše Ekon.sr.šole. Spomladi so vse, še tako stare, dotrajane, včasih tudi zelo določasne hiše in stavbe čudovitejše. In ko sem zaslišala:"Mami,to se ne sme,"sem se domislila le, da jih želim narisat:). Pa jih nisem... Bilo pa je čarobno:)
    p.s.S čim si polepšala spodni del vaze?

    OdgovoriIzbriši
  5. Sabina, spodnji del vaze-steklenice je v enem lončku iz listja. Enkrat sem dobila orhidejo v tem. Take stvari ponavadi hrčkarim in včasih čakajo več let, na novo uporabo. Iz tega je zdaj nastal en simpl diy.

    OdgovoriIzbriši
  6. Uf, lepo cveti tole narabutano! Kaki je lepo drevo z lepo senco, cveti ne bogvekaj, ima pa jeseni najčudovitejše pobarvano listje... Ne vem pa, kako se obnese v tem podnebju (v Istri se seveda super) ... Meni so všeč magnolije, ampak ne vem, kako je z njihovo avtohtonostjO:)

    OdgovoriIzbriši
  7. Tole je verjetno kakšna okrasna jablana, ker divje jablane (Malus sylvestris)ne cvetijo v takšni barvi. Magnolije niso avtohtone.
    Valentina, preden boš karkoli kupila in sadila, pozanimaj se za spol drevesa itd, ker ti lahko odvrže kakšne smrdeče plodove, kot recimo ginko in za vrtove to ni ravno prijetno. Meni osebno je blazno všeč tulipanovec, tudi ni avtohton, ampak je pa zelo lep. Na moje nagovarjanje ga je posadil moj sošolec in je bajen. Tudi divji kostanj mi je zelo lep, ima pa veliko listja in škodljivcev. Drugače so pa meni, itak, najlepša gozdna drevesa. Posebno ljubezen gojim do črnega bora in bukve. Mogoče je bolj pametno, kot drevo, posadit kakšen lep grm, recimo moj drugi sošolec je kak teden nazaj posadil " nepravi jasmin"...izredno lepi beli cvetovi in super vonj. Jaz sem posadila letos medvejko (belo), španski bezeg (vijoličen)-obožujem ta vonj, čist sem nora na vse španske bezeg. Posadila sem tudi rdeče in roza kraljeve vrtnice in krvavo rdečo dalijo. Škoda da nimam hiše in vrta...kaj vse bi imela:) Lp

    OdgovoriIzbriši
  8. Bom preverila še pr g. Rožci. Sicer pa se tudi meni zdi podobno jablani. Enkrat sem vidla eno tako drevo, mislim da raste tudi na končni postaji 25-tke. Pozno poleti ima polno takih luštnih okrasnih jabučkov, ki so tudi lepi za v vazo. Pa krošnja je prekrasna, res bujna. To hočem, bogato senco, sicer mi je pa čisto vseeno ali je okrasna ali divja jablana.
    Sicer pa sem pred kratkim na vrtu posadila in nepravi jasmin in dva španska bezga. Slednja me spominjata na otroštvo in tudi jaz sem z veseljem vedno vohala tiste vijolične cvetove-grozde. Zdaj imam pa belega in vijoličnega.
    Tam kjer bi rada posadila drevo je bil prej macesen. Tudi jaz imam rada gozdno drevje ampak ni primeren za k hiši. Mi smo imeli kar dva macesna pa smo ju morali žal posekati. Eden je ogrožal našo, drugi pa sosedovo hišo. Jaz sem bla strašno proti, da bi ju posekali. Samo potem je bila ena taka huda nevihta, ki ju je upogibala kot za šalo. Nič ni bilo prijetno, ves čas sem stala pri oknu in gledala na katero stran se bo prekucnil. To je bilo odločilno. No sej, zdaj imata novo življenje, kot side tabels in nočne omarice :).

    OdgovoriIzbriši
  9. o drevesih ne vem čisto nič, vem pa da imaš prekrasen predalnik!!!!

    OdgovoriIzbriši